Ryż jest podstawowym pokarmem naszego życia i nie możemy bez niego żyć. Jest bardzo ważny dla naszej diety i pomaga nam pozostać aktywnym przez cały dzień.
Ale nie możemy powiedzieć, że każdy lubi jeść ryż przez cały czas. Czasami nie da się go ugotować w normalny sposób i w takich sytuacjach musimy zrobić coś innego. Najprostszym sposobem na ugotowanie ryżu jest użycie torebki do gotowania.
Oto szybka i łatwa metoda na ugotowanie ryżu w torebce.
Składniki:
1 filiżanka niegotowanego białego ryżu
2 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
Kroki:
Umyj dokładnie ryż i odstaw go na 15 minut. Dodaj 2 szklanki wody i sól na patelni i gotuj wodę przez 10 minut.
Po 10 minutach dodaj ryż do wody i gotuj go przez kolejne 5 minut. Upewnij się, że poziom wody jest stały i nie wlewaj dodatkowej wody.
Po 5 minutach pozwól mu stać jeszcze przez 5 minut, a następnie przykryj go. Wyłącz ogień i pozostaw na 30 minut.
Wyjmij ryż i spulchnij go widelcem. Ciesz się pysznym ryżem.
Wnioski:
Jest to najbardziej efektywny i najłatwiejszy sposób gotowania ryżu. Otrzymasz idealny puszysty i aromatyczny ryż w torebce. Jest to więc najlepszy sposób, aby się nim cieszyć.