Mąka ryżowa- właściwości i zastosowania nie tylko w kuchni!

Nie zawiera glutenu, nie uczula i jest mniej kaloryczna od mąki pszennej. Mąka ryżowa od wieków stanowi jeden z głównych produktów wykorzystywanych w kuchni japońskiej, ostatnimi czasy zyskuje też popularność wśród europejczyków, zwłaszcza tych nietolerujących glutenu. Poznaj dobrodziejstwa ryżowego proszku.

Czym jest mąka ryżowa?

Wykorzystywana do produkcji makaronu, papieru ryżowego, ciast i ciasteczek, a także placków i naleśników, pozyskiwana poprzez drobne zmielenie ziaren różnych gatunków ryżu. Jest wolna od glutenu, za to bogata w błonnik, białko, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń, cynk, fosfor, magnez.

Do czego można ją stosować?

Będzie z niej pyszny chleb, naleśniki, ciasta i ciasteczka. Możemy również wykorzystać ją do przyrządzenia puddingu lub pierogów.
Mąka ryżowa może z powodzeniem zastąpić swoją pszenną kuzynkę w większości przepisów, jednak należy pamiętać, że nie zawiera ona glutenu, przez co ciasto z niej wykonane ma mniejszą lepkość niż tradycyjne. Istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić:

  • można wymieszać mąkę ryżową z innym gatunkiem mąki (każda będzie do niej pasować), co ułatwi związanie się składników,
  • zamieniając mąkę pszenną na ryżową, musimy podwoić podaną w przepisie ilość jajek, lub część z nich zastąpić kawałkiem banana,
  • ciasto przyrządzane z mąki ryżowej musi być bardziej wilgotne niż tradycyjne, dlatego na każdą szklankę mąki musimy dodać łyżeczkę tłuszczu (oleju lub masła klarowanego).

Należy też pamiętać, że mąki ryżowej dodajemy mniej niż pszennej. Zakłada się, że 1 szklanka mąki pszennej to ¾ szklanki ryżowej.

Kupno i przechowywanie mąki ryżowej

Tego typu mąkę bez problemu kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych hipermarketach.  Najpopularniejszą jest oczywiście tradycyjna mąka ryżowa, jednak zdarza się także, że sklep oferuje jej wersję pełnoziarnistą, która zawiera więcej błonnika, a także składników mineralnych. Rzadziej spotykane są mąki z ryżu kleistego oraz słodkie mąki.

Ponieważ mąka ryżowa absorbuje dużo wilgoci, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zrób to sama!

Mąka ryżowa to produkt, który możemy z łatwością przygotować we własnej kuchni. Do jej produkcji możesz wykorzystać tradycyjny, długoziarnisty ryż biały lub brązowy, lecz równie dobrze sprawdzą się gatunki: jaśminowy oraz basmati.
Aby otrzymać kilogram mąki, należy za pomocą blendera lub młynka do kawy zmielić na drobno kilogram ziaren ryżu.

Nie tylko w kuchni- do czego jeszcze możesz ją wykorzystać?

Mąka ryżowa można też wykorzystać do produkcji domowych, antyalergicznych kosmetyków.

>> Puder matujący

Która z nas nie słyszała o cudowności pudru ryżowego? Bez większych trudności możemy wykonać go samemu w domu, wystarczy wymieszać:

  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • pigment w postaci cynamonu, to ile go dodamy, zależy od naszej karnacji i efektu kolorystycznego, jaki pragniemy osiągnąć.

>> Wielozadaniowa maseczka

Odpowiednia do każdego typu cery, zapobiega powstawaniu zmarszczek, oczyszcza, rozświetla,  tonizuje, ujędrnia, nawilża.
By ją wykonać, potrzebujemy:

  • 2 łyżeczki mąki,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • 1 łyżeczkę zielonej herbaty.

Mąkę i miód mieszamy razem, w razie potrzeby możemy dodać więcej miodu lub odrobinę mleka. Następnie dodać przestudzoną herbatę i ponownie wymieszać. Po nałożeniu maseczkę pozostawiamy na twarzy przez ok. 20 min, po tym czasie wmasowujemy ją w skórę, a resztki zmywamy.

>> Scrub

Przeznaczony dla pań o cerze tłustej i mieszanej, jednocześnie zupełnie nieodpowiedni dla skóry naczynkowej i wrażliwej.  Bazą na scrub jest podany wyżej przepis na maseczkę, do którego dodajemy łyżeczkę cukru.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>