Po czym poznać prawdziwy miód?

Jedni za nim nie przepadają, inni lubią tylko niektóre odmiany, a pozostali ubóstwiają każdą jego postać. Niestety coraz trudniej dostać prawdziwy miód. Na sklepowych półkach przeważnie mamy do wyboru przeróbki wzbogacane cukrem. Nawet widząc etykietkę: “wyprodukowano w krajach UE”, nie możemy mieć pewności o jego realnej wartości. Często tylko w Europie jest nalewany do słoiczków. Także polscy pszczelarze często mieszają miód sztuczny z prawdziwym. Po czym zatem poznać prawdziwy miód?

Jaki jest oryginalny miód?

Prawdziwy miód jest nie tylko słodki, ale także lekko drapie gardło. Zawiera dużą wartość energetyczną (w zależności od rodzaju zawiera od 310 do 380 kcal na 100 g). Nie można powiedzieć, że nie jest kaloryczny, jednak cały szereg zawartych w nim substancji odżywczych powinien przekonać nas, że nie warto z niego rezygnować. W końcu nikt nie każe go nam jeść łyżkami, prawda?

W miodzie znajdziemy kilkaset wartościowych substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Wartość odżywcza “płynnego złota” zależy od rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zbierają spadź bądź nektar. Wśród nich można m.in. wymienić:

  • węglowodany,
  • kwasy organiczne,
  • witaminy z grupy B, A, C i K,
  • ponad 30 minerałów (m.in. żelazo i magnez),
  • olejki eteryczne pochodzenia roślinnego,
  • białka,
  • substancje bakteriobójcze,
  • bioflawonidy,
  • i wiele innych.

Właściwości miodu

Właściwości miodów są różne i jest ich niezwykle dużo – wszystko zależy od rodzaju słodkiego produktu. Inne cechy będzie wykazywać miód akacjowy, a jeszcze inne lipowy czy wielokwiatowy. Jednak bezsprzeczne jest, że “płynne złoto” działa m.in.:

  • bakteriostatycznie,
  • bakteriobójczo,
  • antyalergicznie,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbólowo,
  • antypróchniczo,
  • leczniczo.

Wśród zalet ostatniego typu miodu możemy wymienić m.in.: przeciwdziałanie biegunkom, leczenie zaparć i wrzodów żołądka, przyśpieszenie gojenia się ran, wzmocnienie serca, obniżenie ciśnienia tętniczego, pobudzenie pracy mózgu czy łagodzenie nerwów.

Jak kupić prawdziwy miód?

Aby jak najbardziej skorzystać z wymienionych właściwości i wartości odżywczych, nie wystarczy jakiś miód – musimy spożywać ten prawdziwy. Prawdziwy, czyli ani nie sztuczny (gdzie więcej jest cukru niż miodu), ani niezmieszany ze sztucznym. Poza tym należy pamiętać, że w wysokich temperaturach traci swoje szerokie i dobroczynne właściwości. Po czym więc go poznać?

  • Miód najlepiej kupować w sprawdzonym miejscu. Najbardziej godne zaufania są niewielkie pasieki, których właściciele zapracowali na ufność klientów. Ponadto pszczelarze na swoich wyrobach powinni ujawnić swoje dane – nazwisko, adres oraz wskazane by, znaleźć tam także numer telefonu. Jeżeli nie masz w pobliżu zaufanej pasieki, możesz się wybrać do sklepu ze zdrową żywnością – przywiązują one większą uwagę do jakości oferowanych towarów.
  • Zanim kupisz miód, przeczytaj uważnie etykietę. Zwróć uwagę na to, czy został wytworzony z kwiatów i spadzi, które znajdują się w naszej strefie geograficznej. Wyjątek stanowi pod tym względem miód z krzewów Manuka. Jest certyfikowany i pochodzi z Nowej Zelandii, która jest ekologicznie czystym obszarem.
  • Prawdziwy miód kosztuje więcej niż podróbka. Rzecz jasna nie jest to wyznacznikiem jakości, dlatego trzeba być czujnym.

Testy na prawdziwość miodu

  • Test ściekania. Lej miód łyżeczką na talerz. Jeśli cieknie równomiernie, nie rwie się, a na spodku kreuje się w stożek, posiadasz prawdziwy miód. Gdy z kolei konsystencja produktu nie będzie posiadać żadnych grudek i rozleje się po talerzu – masz do czynienia z miodem sztucznym.
  • Test na wodę. Wlej miód do szklanki z chłodną wodą. Naturalny produkt osiądzie na dnie, będzie rozpuszczać się równomiernie, wolno i tworzyć w wodzie smugi. Sztuczny od razu zacznie się rozpuszczać.
  • Test wagi. Litrowy słoik nie powinien posiadać mniej jak 1,4 kg miodu.
  • Test na ołówek. Do tego testu potrzebny nam będzie ołówek kopiowy (inaczej chemiczny lub atramentowy) lub bardzo miękki, np. 6B. Nalej na rękę kroplę miodu i dotknij ją rysikiem. Sztuczny produkt zabarwi się, z kolei prawdziwy pozostanie bez zmian.
  • Test krystalizacji. Miód naturalny kilka miesięcy po zbiorze zacznie się krystalizować. Każdy rodzaj miodu potrzebuje innego czasu na zbrylenie się. Jak się można domyśleć, miód sztuczny pozostanie płynny nawet po upływie bardzo długiego okresu.

0 Comments

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>