Zupa z patisona: Przepisy na pyszne i zdrowe dania z patisona
Patison, nazywany również cukinią ozdobną, jest popularnym warzywem o wyjątkowym kształcie i delikatnym smaku. Jednak wiele osób nie wie, jak przyrządzić dania z patisona w inny sposób niż smażenie go na patelni. Dlatego przedstawiamy kilka przepisów na pyszne i zdrowe dania z patisona – zwłaszcza zupę, która jest doskonałym sposobem na wykorzystanie tego warzywa.
- Tradycyjna zupa krem z patisona
-
Składniki:
-
2-3 średnie patisony
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 litra bulionu warzywnego
-
1 łyżka masła
-
1/2 szklanki śmietany 18%
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Patisony obierz, usuń nasiona i pokrój na kawałki.
-
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
-
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
-
Dodaj pokrojone patisony i smaż przez kilka minut.
-
Dodaj bulion warzywny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż patisony będą miękkie.
-
Zblenduj zupę na gładki krem.
-
Dodaj śmietanę i mieszaj, aż zupa będzie jednolita.
-
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Podawaj gorącą zupę z patisona z odrobiną świeżego koperku.
-
Zupa jarzynowa z patisonem
-
Składniki:
-
2-3 patisony
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
1 seler
-
1 por
-
1 ząbek czosnku
-
1/2 litra bulionu warzywnego
-
1 łyżka oleju
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Patisony obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
-
Marchewki, pietruszkę, seler i por obierz i pokrój w kostkę.
-
Na dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij pokrojony czosnek.
-
Dodaj pokrojone warzywa i podsmaż przez kilka minut.
-
Dodaj bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
-
Zblenduj zupę na gładką masę.
-
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Podawaj gorącą jarzynową zupę z patisona z grzankami lub świeżą natką pietruszki.
-
Zupa krem z patisona i mleka kokosowego
-
Składniki:
-
2 patisony
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1/2 puszki mleka kokosowego
-
1 łyżka oleju kokosowego
-
1 łyżeczka curry
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Patisony obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
-
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
-
Na dużym garnku rozgrzej olej kokosowy i zeszklij pokrojoną cebulę i czosnek.
-
Dodaj pokrojone patisony i smaż przez kilka minut.
-
Dodaj mleko kokosowe, curry i bulion warzywny.
-
Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
-
Zblenduj zupę na kremową masę.
-
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Podawaj zupę krem z patisona i mleka kokosowego posypaną świeżą kolendrą.
-
Zupa krem z patisona i dyni
-
Składniki:
-
1 patison
-
1/2 kilograma dyni
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka masła
-
1/2 litra bulionu warzywnego
-
1/2 szklanki śmietany 18%
-
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Patison i dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
-
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
-
Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się szkliste.
-
Dodaj pokrojone patison i dynię i smaż przez kilka minut.
-
Dodaj bulion warzywny, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
-
Zblenduj zupę na gładki krem.
-
Dodaj śmietanę i mieszaj, aż zupa będzie jednolita.
-
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
-
Podawaj zupę krem z patisona i dyni posypaną prażonymi pestkami dyni.
-
Koktajl z patisona
-
Placki z patisona
-
Sałatka z patisona
Warto wykorzystać patison w różnych daniach, nie tylko smażony na patelni. Dzięki zastosowaniu tego warzywa można przygotować pyszne i zdrowe zupy, koktajle, placki czy sałatki. Spróbuj różnych przepisów i odkryj nowe smaki z patisonem!